Znlalazle jeszcze kilka ciekawych informacji i wiadomosci o jablkach Pewien związek obficie występujący w jabłkach może chronić mózg przed uszkodzeniem i chorobami takimi jak parkinson czy alzheimer - informują badacze z USA na łamach pisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Nosi on nazwę kwercetyna i należy do grupy związków [...]
[...] g witaminy C. - Dziękuję za rozmowę. Rozmawiała - WALERIA MIKOłAJCZYK - (Przedruk z miesięcznika MOJE ZDROWIE). Ilustracją potwierdzającą główną tezę powyższego wywiadu są wyniki badań porównawczych na zawartość niektórych składników w roślinach. Źródła danych: Koncern Farmaceutyczny GEIGY (1985r), Laboratorium Żywności Karlsruhe i Sanatorium [...]
[...] 3.tydzien temu robilem badania krwi pod prawie kazdym katem - wszystko bylo ok oprucz ALAT 75 (norma do 30 albo 40) i gurna granica LDL ale to od slodyczy (chyba?) Czy te wyniki wskazywac moga na zatluszczenie watroby?? Wartości powyżej 40 U/L mogą wskazywać stłuszczenie wątroby. 4.czy mozna jest slodycze po treningu lub zjesc kilka lyzek [...]
[...] 3.tydzien temu robilem badania krwi pod prawie kazdym katem - wszystko bylo ok oprucz ALAT 75 (norma do 30 albo 40) i gurna granica LDL ale to od slodyczy (chyba?) Czy te wyniki wskazywac moga na zatluszczenie watroby?? Co do podwyzszonego Alatu to czy stosujesz jakies leki,czy spozywasz alkohol?Zreszta 75 U/l nie jest jakims zagrazajacym [...]
[...] 3.tydzien temu robilem badania krwi pod prawie kazdym katem - wszystko bylo ok oprucz ALAT 75 (norma do 30 albo 40) i gurna granica LDL ale to od slodyczy (chyba?) Czy te wyniki wskazywac moga na zatluszczenie watroby?? 4.czy mozna jest slodycze po treningu lub zjesc kilka lyzek sacharozy lub glukozy? 5.czy nastepujacy rozklad skl. odzywczych [...]
[...] że kofeina zwiększa znacznie ilość popełnianych błędów w teście zręcznościowym, jak też nie poprawia innych elementów testów. W wielu innych badaniach uzyskano podobne wyniki. A zatem wiara w "otrzeźwiające" działanie mocnej kawy nie została potwierdzona w obiektywnych badaniach eksperymentalnych. Odwrotnie - kofeina może być [...]
jeszcze cos o kawie i kofeinie. Jesli już "musisz" mieć jakiś nałóg, kawa jest prawdopodobnie jednym z najmniej szkodliwych - oczywiście do czasu, kiedy pijesz ją w umiarkowanych ilościach. UMIAR jest tu słowem kluczowym. Kofeina jest jedną z substancji znajdujących się w kawie, to właśnie ona powoduje, że po wypiciu kawy czujemy się [...]
[...] obniżają ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Przyczyniło się to do nagłego wzrostu popularności preparatów z witaminą E. (…) Rozpoczęto kolejne badania i ich wyniki okazały się już rozczarowujące. Tylko jedno z nich, przeprowadzone w Cambridge badanie o nazwie CHAOS, wykazało dobroczynny wpływ witaminy E, która zmniejszała ryzyko [...]
[...] do końca związki o charakterze alkaloidów, które wykazują właściwości stymulujące na żeński i męski układ rozrodczy (prowadzono badania na zwierzętach, jednak szczegółowe wyniki nie są jeszcze znane). . Maca jest produktem żywnościowym, którego spożycie może wpływać na poprawę samopoczucia, wydajność pracy umysłowej i fizycznej, a także [...]
[...] poniżej 15 lat wykazuje niższy niż należy poziom cholesterolu we krwi. Dziewczęta, ogólnie rzecz biorąc, wypadły słabiej niż chłopcy w próbach sprawnościowych. Podobne wyniki zaprezentował raport amerykański i australijski. Jedynie 40% uczniów uważa, że wystarczająco dużo czasu poświęca na uprawianie sportu. Zmniejszenie się, postępów w [...]
[...] 1.Owies zwyczajny - Avena Sativa W ostatnich latach obserwuje sie wzrost zainteresowania owsem, dotychczas znanym jako zboze paszowe. Jest to spowodowane tym, ze wyniki prowadzonych badan naukowych wykazuja wrecz unikatowe dzialanie niektorych skadnikow odzywczych na organizm czlowieka. Owies jest bogatym zrodlem bialka, przewyzszajac [...]
[...] głowy żeby się za cos złapać !. Przy okazji znam dziesiątki ludzi trenujacych sporty zawodowo od xx lat brzydzących się sterydami a mimo tego osiagajacy krajowe i światowe wyniki." Napisz mi konkretnie NA JAKICH ZAWODACH CI POBIERANO TĄ KREW! Napisz mi o tych dziesiątkach ZAWODOWCÓW, którz ysię brzydzą sterydami Jakbyś nie zauważył, każdy [...]
"Mała czarna" jako składnik zdrowej diety? Czemu nie! Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i marskość wątroby. Te sensacyjne wyniki badań opublikowano w raporcie periodyku "The Journal of the American Medical Association". Kawa pobudza i zmniejsza uczucie zmęczenia, dotlenia krew, przez co ułatwia koncentrację, [...]
[...] za młodu nie cieszę się najlepszym zdrowiem, to będąc zdrowym na starość będzie to dla mnie marna pociecha. "(...) ej, a robiles sobie ostatnio jakos wszystkie rozne wyniki ? wyszly ok? (...)" Jedyne badania jakie robiłem to badanie krwii (tutaj OK), RTG płuc i badanie ciśnienia (mam za niskie, ale to normalne u chudych osób). [...]
[...] krwionośnych i neuronach oka. Należą do nich luteina i zeaksantyna obecne w żółtku. Już w diecie 25-latka powinny się one znaleźć w ilości 6-10 mg dziennie. Ostatnie wyniki badań opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że karotenoidy z żółtka jaj są znacznie skuteczniejsze od tych pochodzących ze źródeł roślinnych [...]
[...] Uniwersytetu Gdańskiego oznaczono zawartość 210Po w 14 najczęściej kupowanych markach, które stanowią ponad 70% sprzedaży papierosów w Polsce. Szczególnie istotne były wyniki w przypadku Popularnych i Klubowych, ponieważ mają one po 15% udziału w rynku. Okazuje się, że zawartość polonu w zbadanych papierosach produkcji krajowej jest [...]
[...] białko. Nie zawsze jednak wiemy, dlaczego akurat białko, skąd je brać, jak spożywać i co ono właściwie daje. We wszystkim, co robimy i w czym chcemy osiągnąć jakieś wyniki, niezbędna jest wiedza, bo ona w połączeniu z ciężką pracą daje najlepsze efekty. Co to jest białko? Białko to główny budulec organizmu. Stanowi około 15% masy ciała i [...]
[...] kulturystyce : Żywienie zaawansowane W gruncie rzeczy chodzi tu bardziej o zapewnienie stałego zapasu aminokwasów niż o szczególny efekt przekładający się bezpośrednio na wyniki ćwiczeą. Powinno się przyjmować proteiny co parę godzin, w ilości nie mniejszej niż gram na kilogram masy ciała. Należy zachować to minimum, włączając proteiny w [...]
[...] W 1986 r. zapytano je, po ile godzin najczęściej sypiają. Poproszono też, aby co dwa lata informowały o swojej wadze. Obserwacje trwały 16 lat; później opracowywano wyniki. Na początku badania kobiety sypiające najwyżej pięć godzin na dobę ważyły przeciętnie prawie 2,5 kg więcej niż panie sypiające po siedem godzin. W ciągu kolejnej [...]
[...] teobromina nie powoduje negatywnych skutków ubocznych, takich ja senność. Chociaż badania miały niewielki zasięg specjaliści wierzą, że dalsze prace potwierdzą dotychczasowe wyniki, a wtedy teobromina mogłaby zostać wykorzystana w stworzeniu nowych, lepszych leków na kaszel. Ważną grupą związków chemicznych, którymi dosłownie zapchane są ziarna [...]